Main menu:

Broene brenner


Omslag: Judith Allan.1. pris i Gyldendal Norsk Forlags store romankonkurranse 1982.

Broene brenner vant førsteprisen sammen med Jon Michelets Terra Roxa og Nils Johan Ruds Ekko i det gamle tun. Juryen bestod av Sigmund Hoftun, Brikt Jensen og Janneken Øverland.


Om Broene brenner uttalte juryen:

«Broene brenner er  en  roman  om  vår  samtid.  Hovedperson  og katalysator er en ung mann som kommer i drift  etter et strandet ekteskap. Han og de fleste av personene er vandrere på leting i rykende branntomter. Boken er et generøst og ambisiøst forsøk på å favne en verden der fyrlys er sluknet og verdisystemer falt i grus. Geografisk beveger vi oss med bokens personer fra Norge til steder som Berlin, Praha  og  Kreta.  Også  i  form  og  tema  spenner boken vidt, fra realistiske skildringer av ungdom  og ungdoms fortvilelse og desperasjon, over skarpsindige diskusjoner om samfunn  og nihilisme til  prosalyriske visjoner av et liv i frihet og kjærlighet. Det er en bok om politikk, men også om metafysikk, om hva vi har på denne jorden å gjøre. 
Og som renning i veven løper en menneskelig grunnholdning  som  nekter  å  la  seg  sette  på  en enkel formel, fordi den samtidig skal ha plass for utbrudd, eldgammel myte og ny, søkende religiøsitet. I beste forstand en europeisk roman med  høy temperatur og på et høyt refleksjonsnivå.»